050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | China
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
china.jpg

Praktische informatie China

Algemene informatie China

HoofdstadPeking (Beijing)
StaatsvormCommunistische republiek met een wetgevend orgaan (nationaal volkscongres)
Oppervlakte9.596.961 km²
Aantal inwonersca. 1.394.015.977
Bevolkingsdichtheidca. 145,3 per km²
Officiële taalMandarijn-Chinees en andere Chinese talen
ReligiesOfficieel atheïstisch, traditioneel confucianistisch, taoïstisch, boeddhistisch, moslim- en christenminderheden


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in China verblijft u voornamelijk in middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Tijdens uw reis door China overnacht u soms in hotels die beschikken over een binnenzwembad, en over spa- en massagefaciliteiten. In de meeste hotels is een bar aanwezig. Hier kan het voorkomen dat u soms wat meer moeite moet doen om datgene te krijgen wat u wilt, omdat men simpelweg geen Engels spreekt. Omdat in China uw hotelkamer voorzien is van airconditioning heeft u zelden last van ongedierte. Het kan buiten de grote steden wel voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Op de hotelkamers ligt meestal vloerbedekking en daarom is het uit hygiënische overwegingen verstandig om de gratis beschikbare badslippers in uw kamer te dragen. Een klamboe heeft u in China niet nodig. Bij elke China-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen naar China wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze vliegreizen geldt dat u in de buitenlandse touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

In China maken we altijd gebruik van de kofferservice in de hotels: uw koffers worden naar uw kamer gebracht en op de dag van vertrek ook weer opgehaald. Voor deze service is een bedrag opgenomen in de centrale fooienpot. Indien we met een trein reizen in China, moeten we de bagage zelf meenemen in de trein en daar in de wagon opslaan. Dit levert nooit problemen op, want helpende handen zijn altijd aanwezig.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar China is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de China-reizen veel gewandeld worden over soms ongelijke ondergrond. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in China

In China is de netspanning 220 volt. Voor China heeft u in de meeste hotels een wereldstekker nodig. Opladen van uw apparatuur levert geen problemen op.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In China wordt geen korting gegeven op de entreegelden indien u 65 jaar of ouder bent.

Eten en drinken in China

In de Chinese hotels kunt u ’s morgens gebruik maken van een ontbijtbuffet, waarbij het aantal westerse gerechten beperkt is. Wel is er altijd toast, ham, jam, eieren, fruit en meestal ook yoghurt.
Kaas zult u niet of nauwelijks bij een ontbijt zien. Daarnaast zijn er voldoende warme Chinese gerechten.

Lunch en diner bestaan altijd uit warme gerechten. We zitten met dan vaak met 8 tot 10 personen aan een ronde tafel met in het midden een draaischijf. Hierop worden nagenoeg tegelijkertijd alle gerechten neergezet en al draaiende aan de schijf bedient u zichzelf. De basis van de maaltijden is witte rijst aangevuld met schotels bestaande uit vlees-, groente-, tofu-, en visgerechten. De rijst kan te allen tijde worden aangevuld maar de andere schotels niet, die zullen dus eerlijk verdeeld moeten worden. Vaak wordt de soep als laatste geserveerd, dit is volgens de Chinezen beter voor de spijsvertering. Een dergelijke maaltijd kost in een standaard restaurant ongeveer 12 euro per persoon.

In deze restaurants kent men weinig of geen wijn, zeker geen buitenlandse wijnen. Mochten deze er toch zijn, dan kunnen deze er al lange tijd liggen wat de kwaliteit niet ten goede is gekomen. De goedkopere Chinese wijnen zijn niet van een standaard kwaliteit. Soms heeft u geluk met een Dynastie of Great Wall wijn, maar vaak ook niet. De Chinese bieren zijn goed te drinken, maar het alcoholpercentage ligt wel lager dan bij ons. Het prijsniveau van bier en frisdranken ligt lager dan in Nederland en gedistilleerde dranken zijn fors duurder dan in Nederland.

In Chinese restaurants eet u met stokjes, maar voor de toeristen zijn mes en vork bijna altijd beschikbaar. Men kent in China geen cultuur van natafelen met een kop koffie dus een maaltijd zal in het algemeen snel verlopen.

Feestdagen in China

Het allerbelangrijkste feest in China is het Nieuwjaarsfeest, ook wel Lentefeest genoemd. Men volgt hierin de maankalender waardoor de datum van dit feest per jaar wisselt. Meestal zal het plaatsvinden tussen half januari en half februari. In de weken voor het Nieuwjaarsfeest staat in het straatleven dit feest centraal, de mensen zijn allemaal vreselijk druk met de voorbereidingen zoals het aanschaffen van nieuwe kleding, het kopen van veel eten en snoep, en halen versieringen voor het huis en vooral heel veel planten en bloemen. Het Nieuwjaarsfeest is voor een groot deel een familiefeest, men wil zo veel mogelijk bij zijn familie aanwezig zijn. Dit betekent dat veel winkels en restaurants gesloten zijn gedurende een bepaalde tijd. Dit kan voor 1 dag zijn, maar een hele week is ook mogelijk.

1 mei: dag van de arbeid wordt in China ook massaal gevierd, vaak nemen werknemers meerdere dagen vrij om dit te vieren.

1 oktober: stichting van Volksrepubliek China
Dit is na het Nieuwjaarsfeest de meest massaal gevierde feestdag die overigens niet tot één dag beperkt wordt. De meeste werknemers hebben een week vrij. Wordt het Nieuwjaarsfeest grotendeels binnenshuis gevierd, in de week van 1 oktober gaan de meeste Chinezen op pad om de vele bezienswaardigheden in eigen land te bezoeken. Daarom is dit niet de beste periode om als westerse toerist in China te reizen: het is overal vreselijk druk.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het gaat om het geven van fooien. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In China is het gebruikelijk om bootpersoneel, gidsen, chauffeurs en de kofferjongens een fooi te geven. Hiervoor maken we gebruik van een centrale fooienpot om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden. Uw reisleider zal u aan het begin van de reis alle nodige informatie hierover geven en zal u tijdens en op het einde van de reis inzicht geven in de uitgegeven bedragen. In restaurants in China is het overigens niet gebruikelijk dat u fooi geeft.

Fotograferen

Chinezen vinden het in het algemeen geen probleem om gefotografeerd te worden, maar het wordt vaak op prijs gesteld dat u de gemaakte foto aan hen laat zien. Oudere mensen vinden het soms niet prettig als u een foto van hen maakt, het kan door hen geassocieerd worden met de dood. Vraagt u hen dan ook altijd of ze het goed vinden. U kunt er in China ook op rekenen dat men foto’s van u maakt! Zeker mensen van het platteland die een bezoek brengen aan een grote stad hebben vaak nog geen westerlingen in levende lijve gezien. U zult dan ook vaak gevraagd worden met hen op de foto te gaan. Ook in China geldt dat u militairen, politie, grensbewaking en de betreffende locaties absoluut niet mag fotograferen. Doordat het juridisch systeem in China afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In de grote steden in China zijn (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in China

De lokale munteenheid is de Chinese Yuan (RMB) die u in verschillende steden kunt pinnen.
Omdat op de dag van aankomst uw reisleider er voor zal zorgen dat u deze RMB kunt krijgen, adviseren wij u om geen RMB in Nederland te kopen: er wordt u dan een zeer slechte koers berekend. Niet alle Chinese banken accepteren onze bankpassen, het is daarom handig om op het moment dat u wel geld kunt pinnen, dit voor meerdere dagen te doen. U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen. In China is vals geld in omloop, dit geldt eigenlijk alleen voor het biljet van 50 RMB. Op de dag van aankomst zal uw reisleider u uitleggen hoe u dit geld kunt onderscheiden van het echte geld.

Hoogteverschil

Het kan zijn dat u tijdens uw bezoek aan China vertoeft op een hoogte van 2.600 meter en meer. Ondanks het feit dat wij zorgen voor voldoende comfort, zou u hier last van kunnen ondervinden. Als u ademhalingsproblemen of hartaandoeningen heeft, raden wij u aan uw huisarts te raadplegen voordat u een reis naar China boekt. Belangrijk op deze hoogte is dat u meer water drinkt dan normaal en uw tempo van wandelen iets aanpast.

Kledingadvies voor China

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook in China moet u er rekening mee houden dat het ’s nachts af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. Ook regent het in China wel eens. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal. In China gelden verder weinig kledingvoorschriften, alleen bij het betreden van een tempel komt het soms voor dat u uw schoenen uit moet doen.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar China en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in China. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in China

Hoewel Chinezen onderling niet altijd respectvol met elkaar omgaan, verwacht men van buitenlanders wel dat zij respect tonen voor hun Chinese cultuur. Chinezen zijn in het algemeen bijzonder vriendelijk, buitenlanders zijn van harte welkom in hun land. In een land met zo veel mensen moet iedereen wel voor zijn eigen belang opkomen en dat uit zich onder meer in de vele pogingen die men doet om voor te dringen in een rij: een Chinees wil het liefst als eerste ergens aan de beurt zijn. Chinezen houden er soms ook nog manieren op na die bij ons wat minder prettig in het gehoor liggen, zoals flink roggelen en spugen op straat. In de steden komt dit steeds minder vaak voor, maar op het platteland is deze gewoonte nog niet verdwenen.

Openingstijden

Winkels
Winkels gaan ’s ochtends al vroeg open en afhankelijk van de stad sluiten deze niet voor 21.00 uur ’s avonds. Weekendsluitingen kent men niet bij de winkels.

Banken en kantoren
Kantoren en banken doordeweeks geopend tussen 09.00 en 16.00 uur, maar kunnen in de middag gesloten zijn. In het weekend zijn alle banken en postkantoren gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar China heeft u geldige grensdocumenten nodig en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Visum
Voor China heeft u een visum nodig. SRC Reizen kan dit visum in samenwerking met VisumPro voor u regelen. De kosten voor dit visum zijn niet bij de reissom inbegrepen. Na uw boeking ontvangt u informatie over het aanvragen van dit visum.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In China wordt er nog steeds veel gerookt, maar de overheid probeert dit wel terug te dringen. Zo is het in restaurants tegenwoordig verboden om te roken. Weinig mensen trekken zich hier iets van aan, maar als u hen op het roken wijst, zullen ze de sigaret wel uitmaken. Tenzij ze flink aan het drinken zijn, dan helpt niets. In de meeste hotels is het verboden om op de kamers te roken, maar ook daar trekken de meeste Chinezen zich niets van aan. Een boete op het roken in de kamer is in de meeste hotels nog niet ingevoerd. Mocht uw kamer erg naar sigarettenrook ruiken, meld dit dan aan uw reisleider, deze kan proberen een andere kamer te regelen, maar garantie hierop kan niet worden gegeven. Het is verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In uw hotels heeft u natuurlijk de beschikking over ‘normale’ toiletten, maar in restaurants en bezienswaardigheden kunt u ook te maken krijgen met hurktoiletten. Toiletpapier is in deze openbare toiletten niet altijd beschikbaar, het is dus handig om iets mee te nemen in uw handbagage.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De nationale taal is het Chinees. In de meeste hotels spreekt men bij de receptie wel Engels, maar ook hier is dit slechts een paar zinnen. In restaurants spreken de serveersters absoluut geen Engels, maar uw Chinese gids kan u bijstaan in het gesprek.

Telefoon en internet

Telefoneren vanuit China naar Nederland is duur, zowel via uw mobiele telefoon als vanuit een hotel. Mocht u willen telefoneren vanuit uw hotel, vraagt u dan eerst na bij de receptie wat hiervoor de kosten zijn. In de meeste hotels is gratis wifi beschikbaar, soms alleen in de openbare ruimtes.

Tijdverschil

China kent geen zomer- en wintertijd, dit betekent dat het in onze zomerperiode in China zes uur later is en in de winter zeven uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar China is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in China hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In China kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. Het wegennet in China is zeer goed te noemen, tussen de grote steden liggen goede snelwegen, hooguit op het platteland kan een weg van mindere kwaliteit zijn. Het probleem in China is de ontzettende toename van het aantal personenauto’s waardoor de wegen in met name de steden overvol raken. Het is daarom soms erg moeilijk om aan te geven hoe lang we over een bepaald traject doen.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in China is van slechte kwaliteit, er wordt derhalve aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.
In China verkopen de meeste buschauffeurs water in de bus. Kraanwater kan wel worden gebruikt om uw mond te spoelen na het tanden poetsen.